Eduskuntapuolueet – ympäripyöreyden riemuvoitto

Kävin tänään Hakaniemen torilla jututtamassa puolueita niiden kuntavaalitavoitteistaan. Rajalinjat eivät kulkeneet suinkaan perinteissä oikeisto-vasemmisto-jaossa, vaan jaossa eduskuntapuolueet-pienpuolueet. Tämä jako konkretisoitui vaaliohjelmissa; joka ikinen eduskuntapuolue lupaa sata hyvää ja kymmenen kaunista, mutta kaikilla näillä tavoitteilla on yhteinen ongelma; ne ovat erittäin ympäripyöreitä, joten niiden toteutumista on lähes mahdotonta mitata ja seurata.

Jos tavoitteena on parempi Helsinki, tasa-arvoisempi Helsinki ja muuta vastaavaa, on erittäin subjektiivista, milloin tuollainen tavoite on toteutunut ja milloin ei ole. Jos näiltä puolueilta käy kysymässä näistä tavoitteista ei, konkretiaa ja mitattavia tavoitteita saa kiskottua irti edes hohtimilla.

 Esimerkiksi käynee seuraava keskustelu erään kuntavaaliehdokkaan kanssa. Hän ajoi vanhusten asioiden parantamista. Kun kysyin, miten niitä pitää parantaa, hän sanoi, että yksinäisyyttä pitää vähentää ja toimintakykyä parantaa. Kun kysyin, miten hän mittaa näitä, niin kuulemma sillä, miten vanhus osallistuu järjestötoimintaan. Kun kysyin häneltä, miksei hän mittaa toimintakykyä virallisilla toimintakykymittareilla eli RAI- ja RAVA-mittareilla, hän vastaisi kysymällä, ”mitä ne ovat?” Eli ehdokas ei ollut perehtynyt edes perusteisiin siinä, mitä väitti ajavansa. Sama tilanne toistui jokaisen eduskuntapuolueen kohdalla.

Entäs sitten eduskunnan ulkopuoliset puolueet? No, niiltä löytyi konkretiaa ja mittareita. Esimerkiksi käynee vaikkapa SKP:n jakama vaalimateriaali, jossa oli mm. lukuja Helsingin edellisten vuosien tilinpäätöksistä ja kuvia, joissa on kerrottu äänestystuloksia heille tärkeissä kysymyksissä. Näin äänestäjä voi konkreettisesti nähdä, että puolue on ajanut sitä, mitä on luvannut. Samankalaisia konkreettisia tavoitteita sain mm. piraattipuolueelta. Jostain syystä eduskuntapuolueet varovat kertomasta mistään konkreettisista saavutuksistaan samalla tavoin.

Jos siis haluat konkretiaa, suosittelen, että äänestät eduskunnan ulkopuolisia pienpuolueita. Niissä kaikesta päätellen on äänestäjän kuluttajansuoja ja ehdokkaiden osaaminen paljon paremmalla tolalla kuin isoissa eduskuntapuolueissa. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu